knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
6.57 €
Daniel Defoe
Robinson Crusoe
pustolovski roman
Založba Genija
približno število strani: 335
pdf:
1.1 MB
ePub:
478 KB
Mobi:
1.6 MB
Opis

Zgodba o Robinzonu in njegovem otoku je preprosta in razumljiva, neposredno dostopna slehernemu bralcu; v različnih priredbah in krajšavah je postala ena najbolj priljubljenih povesti za mladino.


Odlomek iz knjige

Rodil sem se leta 1632 v mestu Yorku v dobri družini, čeprav ni bila iz te dežele, zakaj moj oče je bil prišlek iz Bremna in se je najprej naselil v Hullu. Pridobil si je lepo premoženje s trgovino, ko pa je opustil ta poklic, se je nastanil v Yorku, kjer se je poročil z mojo materjo, ki so se njeni sorodniki pisali Robinson in so v tistem kraju veljali za ugledno družino, in po njima sem dobil ime Robinson Kreutznaer, ker pa imajo v Angliji navado, da popačijo vsako besedo, nas kličejo zdaj, kakor se kličemo tudi sami in pišemo svoje ime: Crusoe, in tako so me zmeraj klicali tudi tovariši.

Imel sem dva starejša brata, eden od njiju je bil podpolkovnik v nekem angleškem pehotnem polku v Flandriji, njega dni pod poveljstvom znamenitega polkovnika Lockharta, in je padel v bitki pri Dunkirku v spopadu s Španci. Kaj je bilo z mojim drugim bratom, nisem izvedel nikoli, kakor tudi nista izvedela moj oče ali mati, kakšna usoda je doletela mene.

Ker sem bil v družini tretji sin in se nisem izučil nobenega poklica, so mi kaj kmalu začele rojiti po glavi misli na potepanje. Moj oče, zelo starokopiten mož, je poskrbel za to, da sem se še precej dobro izšolal, kolikor si more človek pridobiti znanja v krajevni javni šoli, in me je namenil za pravniški poklic, mene pa ni vleklo nikamor drugam kakor na morje. Spričo tega nagnjenja sem se tako zelo upiral volji in celo ukazom očeta in milim prošnjam in prepričevalnim besedam matere in drugih prijateljev, da je bilo videti, kakor da je nekaj usodnega v tem hotenju moje narave, kar me je pehalo naravnost v nesrečo, ki me je imela doleteti.

Oče, moder in preudaren mož, me je resno svaril pred načrtom, o katerem je slutil, da ga snujem. Nekega jutra me je poklical v svojo sobo, kamor ga je priklepala putika, in mi zelo prizadeto razložil svoje mnenje o tem. Vprašal me je, kakšni razlogi me razen navadne želje po potepanju silijo, da želim zapustiti očetovo hišo in rodno deželo, kjer bi mi on lahko ustvaril dober položaj in bi si jaz lahko obetal, da si bom s prizadevnostjo in pridnostjo povečal premoženje in živel udobno in prijetno. Dejal mi je, da hodijo po svetu s trebuhom za kruhom ali obupanci ali tisti, ki se ženejo za velikim bogastvom in jih mikajo dogodivščine ali želja, da bi se proslavili z nenavadnimi dejanji, da pa je vse to zame ali preveč ali premalo, ker je meni namenjena pot nekje na sredi, ali kakor bi temu lahko rekli, nekje pri vrhu skromnih razmer, o katerih se je prepričal po dolgoletnih izkušnjah, da je to najboljši položaj na svetu, najprimernejši za človeško srečo, ker ni podvržen stiskam in nadlogam, garanju in trpljenju delovnega človeštva in ga ne motijo napuh, zapravljivost, častilakomnost in zavist višjih razredov. Dejal mi je, da lahko presodim, kako srečno je to stanje, že po tem, ker je to stanje, ki mu zavidajo vsi drugi, saj so se kralji ničkolikokrat pritoževali nad nesrečnimi posledicami dejstva, da so bili rojeni za velike reči, in so si želeli, da bi bili postavljeni na sredo med obe skrajnosti, med male in velike; kar je modrijan oznanil za pravo merilo resnične sreče, ko je molil, naj bi ne bil deležen ne revščine ne bogastva.

Prosil me je, naj spoznam, kar bom zmeraj ugotavljal, da so življenjske stiske razdeljene med vrhnji in spodnji del človeštva, medtem ko doživlja srednja plast najmanj nesreč in ni podvržena niti tako številnim hudim menjavam niti tolikerim boleznim in nevšečnostim, bodi telesnim ali duševnim, kakor so jim podvrženi tisti, ki si zaradi pregrešnega življenja, razkošja ali razpašnosti ali zaradi trdega dela, pomanjkanja ali slabe in pičle prehrane nakopavajo bolezni, ker je to naravna posledica njihovih življenjskih navad; nasprotno pa so človeku na srednji življenjski poti dostopne vsakovrstne dobrote in slasti. Mir in obilje sta na voljo povprečno premožnemu človeku; zmernost, zdržnost, spokojnost, zdravje, družabnost, vsa prijetna razvedrila in vsi užitki, ki si jih moremo želeti, so blagoslov, kakršnega so deležni ljudje srednjega stanu; to je pot, po kateri hodimo tiho in mirno skozi življenje in se zadovoljno poslavljamo od njega, ne da bi nas mučili telesni ali umski napori, ne da bi morali suženjsko garati za vsakdanji kruh, ne da bi nas pehale v zmedo moreče okoliščine, ki jemljejo duši mir in telesu počitek, in ne da bi nas burili strast zavisti ali skrivno pekoča častilakomnost po velikih rečeh, pač pa v brezskrbnih razmerah lagodno drsimo skozi svet in pametno okušamo življenjske sladkosti, čuteč brez zagrenjenosti, da smo srečni, saj nas uči že vsakdanja izkušnja, kako se nam je treba tega čedalje bolj zavedati.

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Robinson Crusoe« je narejena v formatih:  pdf  ePub  Mobi 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.