knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
5.54 €
Goran Gluvić
Kočevje ekspres
kriminalka
Založba Genija
približno število strani: 174
pdf:
581 KB
Opis

Prihajajo nove dogodivščine inšpektorja Zvoneta Marca. Tokrat se Marc ukvarja s preiskavo skrivnostnega primera, ki kaže znake paranormalnih pojavov, primera, za katerim stojijo premožni domači poslovneži.

Bolj kot za zrcaljenje aktualne slovenske stvarnosti gre za njeno karikiranje v slogu teatra absurda. Tudi zato je Kočevje ekspres napeto in zabavno branje.


Odlomek iz knjige:

Razvalina gradu Fridrihštajn leži v hribovju Stojna, zahodno od Kočevja, na nadmorski višini 971 m. Zgodovina, verjetno začinjena z legendo, pove, da je tam nekoč stal imeniten grad, ki ga je v letih 1423–1425 dal zgraditi Friderik II. Celjski in v njem užival vse slasti življenja z Veroniko Deseniško, dokler oče, grof Herman, ni izpolnil svojih groženj. Ker se ni strinjal s sinovo odločitvijo, da vzame za ženo služkinjo, je s parom obračunal prav po srednjeveško. Friderika je dal zapreti, njegovo izbranko Veroniko pa umoriti. Povrhu pa je jezno ukazal: »Zrušite Fridrihštajn, da ne bo stal niti kamen na kamnu!« Njegov ukaz so nedvomno izpolnili. –

Vendar je bil Friderik II. že naslednje leto na prostosti, ker sta umrla njegova brata in je ostal edini naslednik celjskih grofov. Pozneje je znova pozidal Fridrihštajn, ki pa je, ko so ga Turjačani kot zadnji lastniki opustili, klonil pod bremenom časa in požarov. Tako so zapisali kronisti in zgodovinarji, ki imajo grdo navado, da se prilagajajo razmeram in časom, v katerih živijo.

Danes nam vodniki priporočajo dostop do razvalin po pešpoti, ki pelje iz Kočevja do Livoldskega vrha (1023 m), nato pa zavijemo levo po pobočju navzdol, in tako naprej …

141,5 km dolga krožna pot Ljubljana – Škofljica – Šmarje –Sap – Grosuplje– Krka – Dvor – Kočevje – Ribnica – Turjak – Škofljica – Ljubljana je zelo primerna za izurjene rekreativne kolesarje. Mednje lahko nedvomno štejemo skupino petih mož, ki se je vsako prvo soboto v septembru odločila za to pot. Tokrat se je odpravila desetič.

Poti nikoli niso opravili v enem dnevu. Iz Kočevja, kjer so kupili hrano in pijačo, so se namreč povzpeli na razvaline Fridrihštajna, v bližini postavili šotore in na jasi med stenami gradu pripravili veselico, ki se je zavlekla skoraj do jutra. V nedeljo točno opoldne pa so nadaljevali pot v Ljubljano.

Kdo so bili ti možje? Uspešni podjetniki in poslovneži, ki so se bližali štiridesetemu letu starosti? Da, vsekakor. Družiti so se začeli, ko so obiskovali ekonomsko fakulteto. Pravzaprav jih je dokončno združilo skupno zanimanje za avanturistični šport: večdenevno kolesarjenje ali jadranje ali turno smučanje in večtedensko potovanje s terenci po odmaknjenih in nenavadnih predelih Evrope, Afrike in Azije. Pa ne samo to. Medtem ko so mnogi njihovi vrstniki takrat obsojali tako imenovano potrošniško miselnost, so jo oni slavili in sanjali o glamurju, džetsetu, vilah z bazeni, dragih avtomobilih in uspešni, brezkompromisni karieri v poslovnem svetu. Skratka, sanjarili so o vsem, kar takrat socialistična ureditev in zakonodaja nista dopuščali, vsaj formalno ne.

So bili morda le naduti, puhli, prepotentni povprečneži, ki so pomanjkanje duhovitosti in duhovnosti skrivali za bliščem, pridobljenim z agresivnim in največkrat umazanim poslovanjem na robu zakona?

Mnogi bi za takšno trditev dali roko v ogenj.

Kakorkoli že, vsi so jim priznavali, da so trdo delali, da so se pravzaprav nesramno grebli za vsako malenkost, do katere so se prebili. Pometli so z vsakim, ki jim ni več koristil, v rokavicah pa so delali z močnejšimi od sebe. Porazov niso priznavali. In čeprav so med seboj tekmovali, so se vedno združili, ko je kdo izmed njih zabredel v težave. Medsebojno tekmovanje so privedli do nesmisla kot, na primer, pri kolesarjenju. Namesto da bi uživali v vožnji po lepih dolenjskih hribih, se je vsak od njih zagrizeno trudil, da bi prvi prikolesaril do Kočevja in potem do Ljubljane. Resda je zmagovalec prejel od vsakega tekmeca po tisoč nemških mark, a kaj je pomenila takšna vsota v primerjavi s kapitalom, ki so ga že ustvarili.

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Kočevje ekspres« je narejena v formatih:  pdf 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.