knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
5.54 €
Bogdan Novak
Ljubezenske zgodbe 2
kratke zgodbe
Založba Genija
približno število strani: 229
pdf:
872 KB
Opis

Odlomek iz knjige:

Zbudila sem se že ob sedmih. Nisem navajena zgodaj vstajati, toda danes grem prvič v službo. Ob pol devetih začnem. Moram se čedno obleči; ne preveč moderno, a vendar elegantno, s pravo mero okusa, saj je posebne vrste praznik, kadar greš prvič v službo. In kadar se hočemo ženske obleči, nam je debela ura premalo za to. Preden preizkusim vse pričeske, katera bi se mi najbolj podala, preden pregledam vse lončke in tube, premečem vse škatlice in si izberem najbolj primerno barvo, ki bi poudarila otožnost mojih oči, minejo minute kot kratki utripi srca.


Ime mi je Maja. Niso me vedno klicali tako. Na deželi, odkoder sem prišla, so me imenovali Margit. A Margit, Margareta ali celo Marjeta se mi ne zdi preveč lepo ime zame. Če me kdo pokliče z Margit, me kar neprijetno zbode v hrbtu. V hipu mi prikliče v spomin našo vas, dolgo vrsto topolov ob cesti, krave, kokoši, vonj po senu in gnoju, po prepotenih moških in s peno pokriti zasopli živini, ki vleče težko naložene lojtrnike. Če me kdo pokliče z Margit, se mi zdi, kot da hoče posebej povedati, da sem s kmetov, da nisem mestno dekle. Meščani ne marajo kmečkih deklet: če se ne nosijo čisto po mestno, jim pravijo, da zaudarjajo po gnoju. A za v posteljo jim je vsaka dobra, pa če bi se je še gnoj držal med prsti na nogah.

Stara sem enaindvajset let. Po gimnaziji sem začela obiskovati univerzo. Jezike sem študirala, a le dve leti. Stara coprnica, ki je poučevala francoščino, me je trikrat zapored vrgla na izpitu, ko sem bila tik pred diplomo prve stopnje. Zato sem morala pustiti študij in sem si poiskala službo.

Fanta nisem imela nikoli. Vsako soboto sem se odpeljala z motorko domov na deželo, vračala sem se v ponedeljek s prvim avtobusom. Tako nisem imela priložnosti za mestne zabave, pa tudi mikale me niso. Kljub temu sem se zadnje leto komaj otepala fantov. Govoričili so mi, da sem se razvila v čudovito dekle, in da je pravi čudež, kako so mogli spregledati tako lepotico. Lepa sem že mogoče, opazili so me šele sedaj, ker sem zadnji čas inštruirala in sem si lahko kupila nekaj mestnih oblek po zadnji modi. Tudi domačim gre zadnje leto precej bolje. Oče se je zaposlil v Avstriji, kmetijo pa je prevzel starejši brat.

»Odrasla si že,« je nekoč dejal oče, »kupili ti bomo stanovanje v mestu. To bo tvoja dota. Hvala bogu zdaj dobro zaslužim, nam vsaj zemlje ne bo treba razkosavati. Najstarejšemu naj ostane, ti si s tem odpravljena, za najmlajšo pa bom poskrbel, ko bo odrasla.«

Tako sem zaživela sama v tujem svetu.

Pustila sem, da je spalna srajca zdrsnila z mene, ostala sem gola pred ogledalom in se ocenjujoče motrila. Obraz imam skladno zgrajen, svetlo modre oči navadno poudarjam s črno obarvanimi obrvmi in trepalnicami. Trepalnice imam dolge in rahlo upognjene navzgor. Malce izbočene in pri ustih udrte ličnice dajejo očem aziatski videz. Med čustvenimi in močno izoblikovanimi ustnicami se mi lesketajo zobje, ki jih vedno skrbno negujem, ker hočem biti lepa.

Stopila sem v kopalno kad in se oprhala s hladno vodo. Nato sem vneto telovadila, da sem se ogrela. Za svoje telo zelo skrbim. Hočem biti lepa in to tudi ostati, kajti prepričana sem, da lahko dekle uspe v življenju le z lepoto. Uspeti pa hočem – to so sanje vsakega dekleta.

Še zadnjič sem se ozrla na svoje golo telo v zrcalu in zadovoljno priprla oči, nato sem se na hitro oblekla. Odela sem se v rjavo pleteno obleko, ki mi je padala komaj do srede stegen. Imela je vpletene rože na oprsju in se je čudovito oprijemala telesa.

Do službe nisem imela daleč. Moje delovno mesto bo v komerciali. Tajnica komercialnega direktorja bom. Za začetnico kar lepo mesto in temu primerna bo plača. Ko sem pred tremi meseci obesila šolo na klin, so mi vse kolegice govorile, kako težko je danes najti službo. Časopisi so skoraj vsak dan pisali o brezposelnosti. Prebirala sem oglase in iskala primerno službo. Ko sem prebrala, da neko uvozno izvozno podjetje išče tajnico, sem se prijavila in si rekla, da je za začetnico to dovolj lepa služba. Čez teden dni so me poklicali na pogovor.

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Ljubezenske zgodbe 2« je narejena v formatih:  pdf 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.