knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
5.54 €
Bogdan Novak
Ljubezenske zgodbe 1
kratke zgodbe
Založba Genija
približno število strani: 224
pdf:
845 KB
Opis

Odlomek iz knjige:

Danes sem dopolnila šestnajsto leto. Očka in mamica sta mi dala na voljo celo hišo. Sama sta se odpeljala na morje, kjer imamo vikend. Očka je rekel, da sem zdaj stara šestnajst let in za dekle v teh letih se že spodobi, da ve, kako se mora obnašati. Z mamico mi zaupata in mi poslej puščata več svobode, mi je še rekel. Zato sta mi prepustila vso hišo, da bom lahko priredila svojo prvo samostojno zabavo, ki je ne bodo nadzorovali starši.


Mamica je jokala, ko je očka govoril. Ona misli, da sem še vedno njena mala punčka in ji ne gre v glavo, da mi mora kupovati tangice in modrčke. Očka pa ve, da sem njegova dama in dovolj stara, da začenjam postajati samostojna.

Potem sta se odpeljala v velikem srebrnem mercedesu. Očka je direktor velike tovarne, zato imamo vsega dovolj. Za denar mi ni bilo nikoli treba skrbeti. Očka mi je skoraj vsak dan stisnil nekaj deset eurov v roko, kar sem imela več kot preveč za svoje potrebe.

Pozabila sem vam povedati, da mi je ime Barbara. Precej velika sem in očka pravi, da sem lepo postavo podedovala po mami. Ja, in za rojstni dan mi je kupil pižoja 206 CC, tistega, ki se mu ob pritisku na gumb kovinska streha lahko zloži v prtljažnik in postane kabriolet. Tudi uredil je, da sem dobila vozniško dovoljenje, v katerem sem bila dve leti starejša. Moj očka zmore vse. Vsi ga poznajo in nihče se mu noče zameriti, kadar ima kakšno željo. Zato pa tudi moj očka pomaga vsakomur, ki mu je kdaj storil kakšno uslugo.

Ležala sem v spalni srajci na postelji v svoji sobi. Listala sem po tujih revijah, ki si jih kupujem sproti. Kadar mi je kaj všeč, se odpravim v trgovine in si poiščem podobne stvari, saj se zdaj pri nas dobi čisto vse. Očka mi je pripovedoval, da je bilo včasih, še preden sem bila rojena, čisto drugače. Takrat smo živeli v Jugoslaviji in nismo imeli samostojne države. Doma so bile obleke in druge modne stvari drage ter slabe. Kar si je mama želela, vse ji je moral oče prinesti iz tujine. Ob odhodu iz države je moral na meji skrivati devize in ob prihodu je moral skrivati, kaj vse je nakupil. Težko mu verjamem, saj starci pogosto pretiravajo in pripovedujejo o nekdanjem življenju precej pravljično.

Spodaj v kuhinji je že vse pripravljeno za večerno zabavo. Pijača in hladna jedača v hladilniku. Naša kuhinjska pomočnica Rezi mi je vse pripravila, preden je šla na dopust, na podeželje k svojim domačim. Nerodna je in vedno godrnja, a v srcu je dobra in mene ima še posebej rada. Včasih se pošali, da je ona moja prava mama, ker moja mama in očka nimata veliko časa zame. Očka po ves dan dela, mama prav tako. Mama je šefica oddelka za kredite v banki. Ker očka toliko zasluži, ji sploh ne bi bilo treba hoditi v službo, a pravi, da bi poginila med krožniki v kuhinji. Raje hodi v službo elegantno oblečena in z očkovim mercedesom. Očka ga pravzaprav ne potrebuje, ker ima na voljo služben avto, velikanskega volva.

Listala sem po revijah. Vmes sem skočila do bifeja in si vzela v sobo kekse in kozarček čokoladnega likerja. Umrla bi za čokoladni liker. Dober je. Najprej čutiš v ustih okus po sladki čokoladi, ki zatem zagreni, nakar šele zaznaš alkohol, ki te prijetno pogreje. Večina sošolcev tudi pije in kadi. Le da so fantje vedno brez cigaret in jih žicajo od punc.

Prižgala sem si cigareto. Očka ne ve, da kadim, gotovo bi bil hud, če bi izvedel. Mama pa ve in se ne razburja, ker tudi ona kadi. Od začetka sem ji kdaj pa kdaj sunila kakšno cigareto iz torbice, potem sem jih začela kupovati sama. Za čokoladni liker pa ne ve doma nihče.

Tudi moja sošolka in prijateljica Amalija kadi, odkar jo poznam. Sploh je ona prva fora naše družbe. Pije lahko kot mornar, pa ji sploh ne zleze v glavo. Fante menja kot srajce. Bogve, kdo bo vse prišel danes na zabavo. In kdo bo z njo? Pravi, da si je pustila ubosti že pet fantov, potem jih je nehala šteti. Kar! Kadar ne vemo, kam bi se dali, gremo kar k Amaliji. Ona ima vedno odlične ideje, kako zabijati čas. Nosi dolge lase in krajša krila kot druge. Ima pa tudi lepe dolge noge. Največkrat je v krilcu in oprijeti majički. Vsi fantje žvižgajo za njenimi dolgimi nogami, kadar gre po mestu in prestavlja noge eno pred drugo, kot manekenke na televiziji. A ona se zmeni samo za starejše fante, take, ki so že na faksu in ki imajo denarja kot solate.

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Ljubezenske zgodbe 1« je narejena v formatih:  pdf 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.