knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
5.54 €
Arthur Conan Doyle
V libijski puščavi
pustolovski roman
Založba Genija
prevod: Anton Jehart
približno število strani: 205
pdf:
710 KB
ePub:
307 KB
Mobi:
1015 KB
Opis

Odlomek iz knjige:

V Egipt, deželo bajnega Nila in nepregledne puščave, v deželo piramid in tempeljnov in razvalin, v deželo kjer se srečava križ in polumesec, evropska in orientalska kultura – tja nas vodi naša povest. Nekdaj, pred mnogimi, mnogimi tisoč leti je tam živel narod egipčanski, mogočni faraoni so mu vladali in njihova oblast je segala daleč preko mej Nila in Egipta. Orjaške piramide, razsežne groblje mest in palač, mračne razvaline tempeljnov še danes pripovedujejo o njihovem bogastvu, o njihovi veri, o mišljenju in življenju njihovega naroda.

Pa faraoni so legli v grob in Egipčani so izginili v valu zgodovine, dolino Nila pa je preplavilo divje, bojevito ljudstvo Arabcev, mohamedanov in použilo vase zadnje ostanke nekdanjega mogočnega egipčanskega rodu.

In več nego tisoč let je nemoteno vladal mohamedanski polumesec nad Nilom in od tod razširil vero Mohamedanovo in oblast kalifov preko afriške puščave tja do obal atlantiškega morja ter ob Nilu navzgor globoko v osrčje Sudana, v deželo črncev, zamorcev.


Dokler ni zemljo si osvajajoči Anglež prišel v Egipt in ga zasedel, sredi pretečenega stoletja. Po hudih bojih šele, seve. V krvi so udušile angleške čete upore mohamedanskih beduinov, borečih se za neodvisnost svoje zemlje, in komaj je bila zadušena vstaja v enem kotu dežele, že je izbruhnil požar na drugem koncu in ni še mnogo desetletij temu, da so Angleži po hudih bojih zatrli zadnjo večjo vstajo dervišev, fanatične mohamedanske sekte, ob gornjem Nilu. Pravi gospodarji Egipta so Angleži le ob spodnjem Nilu. Ob brezkončnih peščenih puščavah desno in levo ob gornjem Nilu pa so prej ko slej beduini neoporečeni vladarji. Potovati po Nilu navzgor pod varstvom številnih obrežnih postojank in posadk Angležev, to je sicer več ali manj varno, kdor pa hoče prodreti od Nila v stran v puščavo, ta mora še dandanes skoraj z gotovostjo računati, da se bo srečal s sovražnimi beduini, pred nekaj leti pa je bilo tako potovanje v notranjščino puščave sploh skrajno nevarno.

In Egipt je dežela, kamor se potuje. In je tudi vredna denarja in truda! Davna preteklost, piramide, sfinge, orjaški tempeljni, grobovi, mumije, skrivnostni napisi na skalah in spomenikih, – vse to vleče vede in zabave in razvedrila željne »turiste« iz vseh delov sveta v deželo nekdanjih Faraonov. Pa tudi pestra, neprestano se menjajoča pokrajina je nad vse vredna obiska.

Starodavni Nil, ki se tiho in sanjavo vije po vedno zeleni dolini in za vsakim ovinkom nudi vedno nove, zanimive prizore, in trdno ob njegove bregove segajoča gola, rjava, ožgana puščava, peščeno morje, – koga bi ne zanimalo, da si vse to ogleda, da se naužije, potujoč na udobnem turistovskem parniku po Nilu navzgor, te bajne orientalske pokrajine! In če prištejemo k vsemu temu še pisano sliko jutrovskega življenja, ki se razgrinja potniku po ulicah, po bregovih Nila, po parnikih in barkah, kamor pogleda, – melanholične fellahe, kmete, potomce nekdanjih Egipčanov, zarjavele ponosne beduine v belih volnenih haljah, na krasnih konjih ali pa brzonogih kamelah, pristne sinove puščave, črnce z daljnega juga, vse to raznobarvno mešanico, živahno, nemirno, – bomo razumeli, zakaj se vsako leto, ko mraz in led zagrneta meglene severne kraje, denarni tujci napotijo v solnčni, topli Egipt, da tam, pod vedno vedrim nebom Nila in puščave, prezimijo, da si pomirijo svoje zdelane živce in si razvedrijo utrujenega duha.

In angleška uprava v Egiptu je vsestranski preskrbela, da takim izletnikom ne manjka nobene udobnosti. Ne mislimo pri tem na potovanje v spodnjem Egiptu, ki je s svojimi velikimi mesti, obilnimi železnicami in razkošnimi hoteli popolnoma podoben ostalemu kulturnemu svetu. Turisti, ki hočejo videti in doživeti kaj več, potujejo ob Nilu navzgor, več sto kilometrov na jug od Kaira, tja, ker grmijo v ozki Nilovi soteski mogočni »pragovi« in vali Nil, kadeč in peneč se, svoje rjave valove preko silnih skal, tja, kjer sega v neposredno bližino reke brezkončna, divja puščava. Udobni, z vsem preskrbljeni parniki vozijo izletnike do »pragov«, tam jih izkrcajo in gostobesedni »dragoman«, tolmač, vodi družbo na obrežje, ji razkazuje spomenike in razvaline, jih pelje tudi na rob puščave in če so dovolj drzni in pogumni, tudi še globlje v puščavo.

Veseli, zabavni so taki izleti in veselo, zgovorno se vrača družba nazaj na parnik.

Pa ni vsakokrat, da se taki izleti končajo veselo in kratkočasno. Puščava, kraljestvo neuklonljivega, drznega beduina, ima svoj čar, – ima pa tudi svojo moč. In ta utegne biti preveč drznemu vsiljivcu usodna. –

Toda začnimo našo povest!

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »V libijski puščavi« je narejena v formatih:  pdf  ePub  Mobi 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.